Realistische extreem geweld oefeningen in Alkmaar

woensdag 7 november 2018 om 17:30
Laatste update: maandag 12 november 2018 om 15:23

Agenten, ambulancemedewerkers, brandweermensen en medewerkers van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland hebben vandaag in een gebouw op de Voltastraat in Alkmaar een grootschalig extreem geweld oefening gehouden.

Frank Breed, projectleider preparatie extreem geweld en oefenleider: ‘Enkele tientallen medewerkers van de verschillende hulpdiensten waren op de been, ondersteund door politievoertuigen, ambulances en brandweerauto’s. Ook waren er LOTUS slachtoffers; mensen die speciaal voor de oefening levensecht gewonde slachtoffers uitbeelden.’
 
Deze oefening is de tweede in een reeks van drie. Op 1 november was de eerste oefening met Veiligheidsregio Noord Holland Noord en op 20 november is de volgende met Veiligheidsregio Kennemerland. 

Vertrouwen
De keuze om als politie, brandweer, ambulancedienst en Veiligheidsregio’s samen te oefenen, is geen toevallige. ‘Hulpdiensten oefenen geregeld samen, maar bij een extreem geweld incident heerst een dynamiek die goed is om te trainen. Het is van levensbelang dat je precies van elkaar weet wie wat doet in zo’n hectische situatie’, aldus Breed.
 
Ga liggen en zoek dekking
De kans dat je persoonlijk betrokken raakt bij extreem geweld is klein. Toch kan wat in de landen om ons heen gebeurt ook ons treffen. Wat je moet doen, hangt af van de situatie. Over het algemeen gelden de volgende adviezen:

  • Ga zo snel mogelijk weg van de rampplek.
  • Kun je niet veilig wegkomen? Ga op de grond liggen, verberg jezelf of zoek dekking.
  • Heb je informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de dader(s), meld dit bij de politie via 112.
  • Volg altijd de instructies op van politie. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen.

Weet jij wat je moet doen in het geval van een incident waarbij grof geweld wordt gebruikt? Kijk dan op www.crisis.nl.
 
Bron: www.politie.nl

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.