Wat je moet weten over opladers, accu’s en batterijen

maandag 12 november 2018 om 17:37
Laatste update: woensdag 15 mei 2019 om 13:24

Je ligt al in bed en scrolt nog een laatste keer door je berichten op je smartphone en kijkt nog een film op je tablet of laptop – met de lader in het stopcontact om je scherm lekker fel te houden.

Je draait je om, gaat slapen en laat je oplader aan het stroom zodat je de volgende dag met een volle batterij weer de dag door komt. Herkenbaar? Toch zitten daar wel behoorlijke risico’s aan vast, waarschijnlijk zonder dat je je dat beseft.

Bij normaal gebruik zijn batterijen niet brandgevaarlijk. Maar ze kunnen wel gevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Maar bovenal is het belangrijk om ze op een juiste en veilige manier op te laden.

Een Lithium-ion batterij?
Een Lithium-ion batterij of li-on batterij (of soms ook wel eens LIB genoemd) zijn lichtgewicht, oplaadbare batterijen of accu's  van elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Ze worden dagelijks door miljoenen mensen veilig gebruikt. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij en dat heeft veel voordelen. Maar tegelijkertijd neemt de zorg over dit nieuwe type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen.

De oplader zelf
Ook de oplader zelf kan een brand veroorzaken. Laat nooit een oplader in het stopcontact zitten zonder dat er een apparaat aan vast zit.

Hoe voorkom je dat apparaten met een lithium-ion batterij in brand vliegen?

  • Koop alleen apparaten, batterijen en opladers van gerenommeerde fabrikanten. Van veel producten, die goedkoop in het buitenland worden gekocht, is onduidelijk wat de kwaliteit is
  • Volg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant
  • Laat apparaten afkoelen na langdurig of intensief gebruik
  • Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij/accu vol is
  • Leg een batterij niet in het directe zonlicht
  • Gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat geleverd wordt
  • Laad een apparaat (of batterij) op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. ’s Nachts opladen raden we sterk af
  • Heb je je apparaat of batterij laten vallen? Controleer deze dan op beschadigingen en vervang de beschadigde onderdelen onmiddellijk

Meer lezen over veilig opladen? Kijk op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/llithium-ion-batterij

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.