Herken jij de signalen van een koolmonoxidevergiftiging?

dinsdag 13 november 2018 om 09:16
Laatste update: dinsdag 13 november 2018 om 11:41

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Iedereen die in huis een verbrandingstoestel heeft, bijvoorbeeld een cv-ketel, open haard of geiser heeft kans op koolmonoxidevergiftiging.

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Hang een koolmonoxidemelder op!
Alleen een koolmonoxidemelder kan jou op tijd waarschuwen als giftige koolmonoxide je huis vult. De koolmonoxidemelder geeft alarm als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt en kan daarmee levensbedreigende situaties voorkomen!

Op https://www.brandweer.nl/koolmonoxide lees je alles over koolmonoxide. Hier vind je ook waar je een koolmonoxidemelder het beste kunt ophangen.

 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.