Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Wat te doen bij brand met asbest

Bij een brand kan naast rook en roet ook asbest vrijkomen. De hulpdiensten informeren je hierover. Het gebied waar asbest is aangetroffen wordt afgezet en opgeruimd. Hiermee voorkomen we dat asbestbrokjes worden verpulverd en vezels zich kunnen verspreiden.

In de buitenlucht zijn altijd lage concentraties asbestvezels aanwezig. Door langdurig inademen van hoge concentraties asbestvezels kunnen gezondheidsrisico’s ontstaan. Is er in jouw omgeving brand geweest waarbij asbest is vrijgekomen? Dan is er hoogstens sprake van een kortdurende blootstelling aan een (licht) verhoogde concentratie asbestvezels. Het gezondheidsrisico is daardoor verwaarloosbaar klein. Zeker als je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht neemt. 

Een brand met asbest, wat kun je doen?

  • Is er in jouw buurt een brand waarbij het vermoeden bestaat dat er asbest vrijkomt? Blijf uit de rook. Ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet mechanische ventilatie uit.
  • Volg de instructies van de hulpdiensten op.
  • Kijk op deze website of volg @VrZW op Twitter voor actuele informatie.

Wanneer er in jouw buurt een brand is geweest waarbij asbest is vrijgekomen, dan word je via een bewonersbrief geïnformeerd over wat je kunt doen. Let in ieder geval op het volgende: voorkom dat asbest deeltjes zich verspreiden. Loop en rijd daarom niet door het afgezette gebied;

Hoe kun jij je voorbereiden?

Wat doet de overheid?

Bij branden waar men vermoedt dat er sprake is van asbest, werken de hulpdiensten en specialisten volgens een vaste procedure. Het gebied waar asbest aangetroffen is wordt afgezet en een gespecialiseerd bedrijf ruimt het asbest op. De mensen die asbest verwijderen, gebruiken adembescherming en beschermende kleding omdat zij vrijwel iedere dag met asbest in contact komen.

Het kan soms even duren voordat vastgesteld kan worden of er daadwerkelijk sprake is van asbest.  Dit wordt door een gespecialiseerd bedrijf in een laboratorium onderzocht. Totdat het tegendeel bewezen is, nemen de hulpdiensten de noodzakelijke maatregelen om verspreiding te voorkomen.

Wil je meer weten over asbest? Lees de Vraag en Antwoord Brand met asbsest.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.