Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Burgemeester Beemster feliciteert ouders van baby Jaivy

Burgemeester Beemster feliciteert ouders van baby Jaivy

woensdag 17 oktober 2018 om 16:36
Laatste update: woensdag 28 juli 2021 om 12:08

Onder het motto ‘Maak van je roze wolk, geen rookwolk’ overhandigde burgemeester Van Beek van de gemeente Beemster op woensdag 17 oktober een brandveiligheidsgeboortekoffertje aan Martin Brinkman en Kelly Eggers, de kersverse ouders van Jaivy. Hij werd op 2 oktober van dit jaar geboren.

Voor jonge ouders is het belangrijk stil te staan bij de veiligheid van kinderen en dus ook bij de brandveiligheid in huis. De brandweer en diverse gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland helpen daarbij.

Geboortekoffertje en woningcheck

De ouders van de eerstgeborene in oktober krijgen van de burgemeester een speciaal ‘Brandweer geboortekoffertje’ met daarin twee rookmelders, handige tips, een ‘vluchtsleutelhanger’ en een presentje. Ook doet de brandweer een woningcheck om te kijken hoe het met de brandveiligheid in huis is gesteld.

Kelly: “Wij hadden al gekoppelde rookmelders in de gangen hangen. Na het rondje met de brandweer zijn we ervan overtuigd dat we dit op meer plekken in huis willen. Zeker in de slaapkamers van de kinderen en bij de wasmachine en de droger. De rookmelders die we hebben gekregen hangen we op bij mijn ouders. Zo is het bij hen thuis ook weer een stukje veiliger! De vluchtsleutel hang ik bij de voordeur en het filter van de droger ga ik vaker stofvrij maken.” 

Martin: “Wij hebben de deuren van de slaapkamers s ’nachts altijd dicht. Het verbaast me écht dat dit zoveel extra tijd oplevert bij brand. Die deuren blijven dus dicht. Bij de verbouwing van ons huis heb ik trouwens al rekening gehouden met het plaatsen van extra gekoppelde rookmelders.” 

Brandpreventieweken

Elk jaar in oktober vinden de jaarlijkse Brandpreventieweken plaats. Dit jaar is het thema ‘Maak van je roze wolk, geen rookwolk’. Door al te beginnen bij de geboorte van een kind wil de brandweer alle kinderen laten opgroeien in een brandveilige omgeving. De eerste brandveilige generatie!

Samengevat richt de campagne zich op vier onderdelen:

  • Voorkom brand. Maak apparatuur stofvrij. Bijvoorbeeld het filter van de wasdroger na iedere wasbeurt.
  • Zorg dat je snel weet dat er brand is. Plaats (gekoppelde) rookmelders die je óók bij gesloten deuren kunt horen.
  • Weet hoe je een brand blust. En weet wanneer je brand niet moet blussen, maar je direct moet vluchten.
  • Bespreek wat je doet als er brand uitbreekt. Spreek af hoe je kunt vluchten en wie welk kind in veiligheid brengt.

Maak van je roze wolk geen rookwolk

Zelf net (weer) ouder geworden? Weet wat je kunt doen om de kraamtijd (brand)veilig door te komen

Bron: brandweer.nl/zaanstreek-waterland

 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.