Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Griep of gif?

woensdag 7 februari 2018 om 09:24
Laatste update: dinsdag 2 november 2021 om 14:18

Ventileren, controleren en alarmeren. Net als afgelopen jaar, is dat is de oproep van de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Uit de verhalen die we tegenkomen blijkt dat de CO-slachtoffers vrijwel allemaal al langer last hadden van de symptomen van een CO-vergiftiging. Maar omdat de symptomen zo op griep lijken en de incidenten vaak rondom een griepperiode plaatsvinden, herkennen veel mensen een CO-vergiftiging niet.

Belangrijk is dat mensen zelf ook de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging herkennen. We hebben het dan over: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag.

Omdat je koolmonoxide niet kun zien, proeven of ruiken, adviseren we om in ieder geval een koolmonoxidemelder op te hangen. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je bij een te hoge concentratie van dit gevaarlijke gas. Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder, is het verstandig om het verbrandingstoestel (bijvoorbeeld je cv-ketel) in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en je huis continu goed te ventileren.

Test je kennis over koolmonoxidevergiftiging

Wil je je kennis over symptomen van koolmonoxide vergroten? Doe dan de online test die speciaal voor deze campagne is ontwikkeld. Je leert hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen en voorkomen en wat je moet doen bij een CO-vergiftiging. Bij het invullen van zeven vragen krijg je direct te zien of je antwoord goed of fout is met bijbehorende tips en adviezen.

Plaatsingsadvies

Waar hang je een CO-melder op? Daarover gaan verschillende en tegenstrijdige adviezen rond... De afgelopen jaren is er daarom onderzoek gedaan naar de beste plek voor CO-melders. De conclusies van dit wetenschappelijk onderbouwd onderzoek geven eindelijk duidelijkheid over de juiste plek om een CO-melder te plaatsen.

Deze en andere belangrijke informatie over koolmonoxide brengen we de komende twee weken via allerlei kanalen onder de aandacht. Neem vooral ook een kijkje op www.brandweer.nl/koolmonoxide

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.