Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Jaarwisseling

donderdag 31 december 2020 om 10:41
Getekende illustratie van een aantal mensen die bij elkaar zijn op oud en nieuw op 1,5 meter afstand. Houd 1,5 meter afstand, ook tijdens oud en nieuw.
Laatste update: zondag 23 mei 2021 om 14:06

We lopen met elkaar naar het einde van een roerig en moeilijk 2020 met een jaarwisseling die anders zal zijn dan dat we gewend zijn.  Helaas zien de cijfers er in onze veiligheidsregio er nog steeds slecht uit. De reguliere zorg is afgeschaald. Dit betekent dat we net als kerst, ook oudjaar in klein gezelschap zullen moeten vieren.

Wij willen het nieuwe jaar het liefste inluiden met familie en vrienden,  met proosten, feestelijkheden en gezelligheid. Misschien ook met het afsteken van bijv. een vuurpijl. Maar gezien de huidige druk op de zorg is er voor dit jaar een vuurwerkverbod en zijn er strenge regels met betrekking tot bezoek.

Wij doen dan ook, mede namens de ziekenhuizen en andere zorginstellingen in onze regio, een dringend beroep op iedereen om zich aan de regels te houden.

Vier Oud en Nieuw alleen met uw eigen huishouden. Hierdoor beschermt u uzelf en uw vrienden en familie tegen corona.

  • Wilt u met Oud & Nieuw toch mensen van buiten uw eigen huishouden ontvangen, nodig dan maximaal 2 personen uit.
  • Hoe minder mensen in uw huis aanwezig zijn, hoe makkelijker afstand gehouden kan worden. Dat is belangrijk om elkaar niet te besmetten.
  • En voelt u zich niet lekker, of bent u in afwachting van een testuitslag, blijf thuis!
  • Ook buiten geldt: met max 2 personen

Vuurwerk

We zorgen voor elkaar en zorgen er met elkaar voor dat we de ziekenhuizen en politie niet extra belasten voor, tijdens en na oud en nieuw. Politie en BOA’s handhaven de vuurwerkregels. Als u zich niet aan de regels houdt, is de straf een boete van minimaal € 100. De boete voor het afsteken van vuurwerk is zelfs € 250:

  • Tijdens de jaarwisseling mag u wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken. Dit mag iedereen vanaf 12 jaar. Dit vuurwerk wordt ook wel onterecht kindervuurwerk genoemd. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Wees dus voorzichtig!
  • Carbidschieten is niet altijd toegestaan. Dit verschilt per gemeente. Neem daarom contact op met uw gemeente of carbidschieten is toegestaan en zo ja, onder welke voorwaarden. Mogelijk is een vergunning verplicht. Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod. 
  • De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. Het is namelijk bijna niet mogelijk om een wensballon veilig op te laten. Wensballonnen zijn ook niet overal toegestaan. Neem daarom contact op met uw gemeente of wensballonnen zijn  toegestaan en zo ja, houdt u aan de richtlijnen om het gevaar op brand te voorkomen.

We kijken uit naar 2021 waarin de start wordt gemaakt met de vaccinaties. De GGD werkt hard aan de voorbereidingen daarvoor. Tot die tijd vragen wij om vol te houden. Met elkaar, voor elkaar, voor o.a. ons zorgpersoneel, ondernemers en culturele instellingen.

Wij wensen iedereen een veilige en gezonde jaarwisseling!

 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.