Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Veilig omgaan met vuurwerk

donderdag 27 december 2018 om 09:05
Foto van afgestoken siervuurwerk
Laatste update: dinsdag 25 mei 2021 om 11:24

Veel mensen kijken uit naar 31 december. Op oudejaarsdag is het traditioneel toegestaan om vuurwerk af te steken, maar er gelden natuurlijk wel een aantal regels. Zo mag dat alleen op 31 december van 18.00 uur ’s avonds tot 02.00 uur ’s nachts op nieuwjaarsdag.

Vuurwerk voor de particuliere verkoop is ingedeeld in drie categorieën. Het vuurwerk van categorie 1 mag worden verkocht aan kinderen vanaf 12 jaar, categorie 2 aan kinderen vanaf 16 jaar en categorie 3 aan personen van 18 jaar en ouder en alleen op 28, 29 en 31 december. De categorieën staan vermeld op de verpakking van het vuurwerk. Alleen ondernemers met een speciale vergunning van de gemeente mogen vuurwerk verkopen.

Verboden vuurwerk

Het afsteken van zelfgemaakt en illegaal vuurwerk, zoals strijkers en lawinepijlen, is verboden. Als iemand wordt gepakt met illegaal vuurwerk, of vuurwerk afsteekt buiten de toegestane tijden, volgt een Halt-straf of een boete. Heb je vermoedens van opslag en/of handel van illegaal vuurwerk of zie je iets verdachts? Meld dit bij de politie via 0900-8844 of bij spoed via 112.Melden kan ook via Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Veilig afsteken

Helaas gebeuren elk jaar nog ongelukken bij het afsteken van vuurwerk. Hierbij enkele tips om vuurwerk veilig af te steken:

  • Knutsel niet zelf vuurwerk in elkaar;
  • Draag een vuurwerkbril;
  • Draag op oudejaarsavond geen brandbare kleding of kleding met een capuchon;
  • Gebruik voor vuurpijlen een goedgekeurde lanceerstandaard;
  • Steek vuurwerk af met een aansteeklont;
  • Neem na het aansteken voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter;
  • Steek afgegaan vuurwerk nooit opnieuw aan.

Voorkom brand

Laat tijdens de jaarwisseling geen rommel op straat liggen dat in brand gestoken kan worden. Als je vuurwerkafval in de vuilnisbak gooit, zet deze dan niet onder een carport en/of tegen een woning aan. Zo voorkom je brand en ongelukken. Ruim bijeengeveegde vuurwerkresten pas op nadat je hier eerst een emmer water overheen hebt gegooid. Er kan namelijk nog vuurwerk tussen liggen dat niet is afgegaan of nasmeult. Blus zelf kleine brandjes midden op straat die geen gevaar opleveren voor de omgeving. Blijf daarbij wel uit de rook. Bel bij twijfel altijd 112!

Nog enkele tips voor oud- en nieuw …

  • Zorg vóór de jaarwisseling voor een schone straat;
  • Zet de vuilnisbak op een veilige plaats;
  • Blus zelf kleine brandjes die geen gevaar opleveren voor de omgeving. Blijf daarbij wel uit de rook;
  • Bel 1-1-2 bij brandjes tegen een gevel of tegen een auto.

Meer weten?

Meer weten over veilig omgaan met vuurwerk.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.