Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Opvang in de regio

Crisisnoodopvanglocatie voor asielzoekers in sporthal Lycurgus

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland ondersteunt en coördineert bij de opvang van vluchtelingen in onze regio. Samen met gemeenten en andere betrokken organisaties kijken we waar opvang mogelijk is.


Opvang Oekraïense vluchtelingen

Op 24 februari 2022 vielen Russische strijdkrachten Oekraïne binnen. Daarna kwam er al snel een grote vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne op gang. Daarom wordt er in de gemeenten van onze regio opvang voor Oekraïense vluchtelingen georganiseerd. Vragen over deze opvang kan je stellen aan je gemeente.


Crisisnoodopvang asielzoekers

Vanwege de situatie in het overvolle aanmeld- en opvangcentrum in Ter Apel heeft het Rijk dringend om hulp gevraagd aan alle veiligheidsregio’s. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland komt aan deze vraag tegemoet met een crisisnoodopvang in Purmerend voor 450 asielzoekers.


Nieuwsberichten

29 september 2022

In Nederland is een structureel tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Om die reden heeft de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland samen met gemeente Zaanstad eerder hulp geboden door tijdelijk…

26 september 2022

Drie maanden geleden arriveerden de eerste groep bewoners in de crisisnoodopvang in Assendelft. Enkele dagen later zat de opvang in de indoor sporthal van AV Lycurgus al helemaal vol. 225 bedden…

8 september 2022

De situatie in het overvolle aanmeld- en opvangcentrum Ter Apel is nog nauwelijks houdbaar. Daarom heeft het Rijk de afgelopen weken dringend om extra hulp gevraagd aan alle veiligheidsregio’s.


Veel gestelde vragen

Waarom wordt er opvang in mijn regio gerealiseerd?

Door de oorlog in Oekraïne ontvluchten veel Oekraïeners hun land. Een deel van deze vluchtelingen reist door Europa, onder meer naar Nederland. Daarom heeft het Rijk aan alle Veiligheidsregio’s in Nederland (25) verzocht om opvang te regelen voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft te weinig plekken voor de asielopvang. Mensen sliepen op stoelen of buiten op het gras. Veiligheidsregio's bieden tijdelijke ondersteuning door een menswaardige opvang te geven en zo de situatie rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.

Ik wil graag helpen. Wat kan ik doen?

Op de website RefugeeHelp vind je een overzicht van verschillende manieren om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Wil je iets betekenen in de crisisnoodopvang van asielzoekers? Kijk dan op de website van gemeente Purmerend voor wat je kan doen.

Waar kan ik terecht met vragen?

Op Rijksoverheid.nl vind je altijd de meest actuele informatie over de Russische inval in Oekraïne. Heb je vragen over de opvang van Oekraïense vluchten in jouw gemeente? Neem dan contact op met jouw gemeente.

Meer informatie over de crisisnoodopvang in Baanstee-Noord vind je op de website van gemeente Purmerend. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via noodopvangbaanstee@purmerend.nl.

Hoe bereid ik mij voor op een mogelijke noodsituatie?

Door de Russische inval in Oekraïne denken mensen meer na over hoe ze zich kunnen voorbereiden op noodsituaties. Bijvoorbeeld als er uitval is van stroom, water of internet. Of een cyberaanval of overstroming. Het is altijd goed om voorbereid te zijn op een mogelijke noodsituaties. Op www.denkvooruit.nl vind je tips over wat je kunt doen.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.