Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Extra maatregelen vanwege aanhoudende droogte

Extra maatregelen vanwege aanhoudende droogte

donderdag 4 augustus 2022 om 16:35
Droge grond
Laatste update: vrijdag 5 augustus 2022 om 09:36

Door het droge weer is de landelijke vraag naar water groter dan wat er ons land binnenkomt via regen en rivieren. Dat heeft vooral gevolgen voor landbouw en scheepvaart. Er is geen tekort aan drinkwater. Het is wel belangrijk dat iedereen zuinig omgaat met kraanwater.

Op woensdag 3 augustus 2022 heeft het Ministerie van Infrastructuur bekendgemaakt dat Nederland een officieel watertekort heeft. Het kan zijn dat er daarom extra maatregelen nodig zijn om het water in het land te verdelen. Daarom heeft Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) alvast alle landelijke waterpartijen bij elkaar geroepen.

Dijken

De belangrijkste prioriteit is dat de dijken veilig blijven. Vooral veendijken zijn erg gevoelig voor de droogte, omdat veen erg licht wordt als het opdroogt. In Zaanstreek-Waterland voert Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) daarom bij verschillende dijken extra controles uit.

Landbouw en scheepvaart

Het tekort aan water heeft vooral gevolgen voor de landbouw en de scheepvaart. Sommige vaarwegen zullen worden belemmerd en gewassen kunnen niet meer altijd worden besproeid.

Drinkwater

Op dit moment is er geen tekort aan drinkwater. Wel is het belangrijk dat Nederlanders bewust met hun kraanwater omgaan. Het is wel belangrijk om met dit weer voldoende water drinken.

Zwemmen

De droogte leidt op veel zwemplassen tot blauwalg, waar mensen en dieren ziek van worden. Voor een aantal zwemplekken, bijvoorbeeld in Het Twiske, geldt daarom nu een negatief zwemadvies. Controleer via zwemwater.nl waar je een veilige duik kunt nemen.

Brand

De droogte kan ook sneller leiden tot natuurbranden. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert. Maar mensen kunnen natuurlijk ook zelf maatregelen nemen om natuurbrand te voorkomen. Wees voorzichtig met sigarettenpeuken en maak geen open vuur. Ga je lekker barbecuen? Zet dan altijd een emmer water naast de barbecue.

Meer weten?

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.